Les je lep

Ko drevo prirašča v gozdu, v svojem lesu veže ogljik iz atmosfere.
Ko to drevo posekamo in njegov les posušimo ter ustrezno obdelamo, ga lahko uporabimo v lesnih izdelkih.

Lesena okna po meri iz trajnostnega lesa

Proizvodnja lesenih izdelkov je v primerjavi s proizvodnjo izdelkov iz drugih materialov bistveno manj »umazana« in energetsko potratna. Izdelava lesenih oken porabi manj energije kot večina neobnovljivih materialov. Zaradi tega lesena okna puščajo za seboj znatno manjši ogljični odtis. Izdelava lesenih oken ne proizvaja odpadkov. Ob koncu njihove življenjske dobe lahko lesena okna uporabimo kot energent ali pa jih ponovno predelamo v manj zahtevne lesne izdelke. Odrezki in stranski proizvodi iz lesnopredelovalne industrije se lahko uporabijo za proizvodnjo ivernih plošč ali pa za pridobivanje obnovljivih virov energije in toplote. V vsakem primeru so lesena okna in drugi izdelki iz lesa tudi biološko razgradljivi, pri čemer se v naravi sčasoma razgradijo, kar na dolgi rok pozitivno vpliva na okolje. Uporaba recikliranega lesa ohranja zelo nizek odtis ogljika, kar vpliva na omejitev porabe novega, svežega lesa ter ohranja naravne vire za nadaljnjo uporabo. 

Lesena okna lesena okna na zalogi

Lesena okna so edina, ki skozi vso svojo življenjsko dobo služijo ljudem in naravi, brez da bi jim škodovala.

Lesena okna nudijo učinkovito naravno izolacijo

Les je naravni izolacijski material, ki ustvarja učinkovito prepreko med toploto in mrazom. To mu omogoča naravna celična struktura. Zato lesena okna po meri nudijo višjo stopnjo izolacije kot aluminijasta okna ali pa okna iz trde plastike. To pomeni, da domovi in stavbe porabijo manj energije za ogrevanje pozimi in hlajenje prostorov poleti. Energetska učinkovitost prispeva k večjemu udobju in zmanjšanju porabe neobnovljive energije. Enako velja tudi za les-alu okna, ki so izdelana iz aluminijaste maske, ki ščiti leseno konstrukcijo pred zunanjimi vremenskimi vplivi in s tem podaljšuje življensko dobo lesenih oken, pri čemer je les še vedno tisti material, ki poskrbi za izolacijo ter hkrati pomaga uravnavati raven vlage v prostorih.

Izvedbe lesenih oken

Trpežna, močna in trajnostna lesena okna

Les je zelo trpežen, močen in prožen material, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja. Prav zato imajo lesena vrata po naročilu zelo dolgo življenjsko dobo. Les-alu okna zelo dobro podpirajo lastno težo in dimenzijsko stabilnost, zato jih je mogoče izdelati tudi v večjih dimenzijah, pri čemer okna potrebujejo manj opore v nekaterih izvedbah kril in fiksnih elementov. Les je namreč material, ki je na eni strani zelo lahek, na drugi pa ga odlikuje natezna trdnost, ki omogoča optimalno prelomno dolžino. Poleg tega je izdelava lesenih oken usmerjena k trajnostnim rešitvam, saj imajo izdelki zelo dolg življenjski cikel, vštevši porabljene vire, ki se sproščajo med proizvodnjo, uporabo in reciklažo.

Lesena in Les-alu okna imajo ognjevarne lastnosti 

Les je gorljiv material, ki pa gori zelo počasi, predvidljivo in na merljiv način. V primeru požara ne nastanejo in se ne izločajo skoraj nobeni strupeni plini, kot npr. pri PVC plastičnih oknih, kjer se izločajo zelo strupeni klorovi in žveplovi plini, nevarni za življenje ljudi. Pri požaru se na površini lesenih okenskih okvirjih oblikuje sloj iz oglja, ki vpliva na ognjevarno odpornost materiala. Plast oglja izolira notranje jedro lesa in upočasni vdor toplote ter ohranja nižje temperature na površini. Plast zaščitnega oglja tudi zmanjša stopnjo zgorevanja lesa. Ravno zaradi tega so okna iz lesa tudi zelo močna in nudijo dobro zaščito pred ognjem. Naravni samoobrambnimi mehanizem lesa povečuje možnost, da bi lesena okna s konstrukcijo preživela požar, hkrati pa ohranila svojo moč in stabilnost.

MARLES Novica 3 Les je lep Clanek