DNEVI PASIVNIH HIŠ 2022: Marles postavlja na ogled prvo neto nič-energijsko hišo v Sloveniji!


News DPH nov
V svoji več desetletni tradiciji smo zgradili že več kot 28.000 hiš. Tudi letos bomo kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških rešitev trajnostne in energetsko varčne gradnje predstavili novosti, ki sodijo v sam vrh sodobnih bivanjskih konceptov. V Limbušu, na sedežu podjetja Marles hiše Maribor, bo premierno na ogled DOM24h – pametni dom prihodnosti– prva slovenska neto-nič energijska hiša v Sloveniji. V Miklavžu na Dravskem polju pa bo predstavljena individualno zasnovana pasivna hiša. Vabljeni v našo družbo!


Limbuš, (ogled v soboto, 12. novembra, od 10. do 14. ure)

Pasivna hiša DOM24h - prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji
Ogrevana površina:
249,0 m2
Potrebna energija za ogrevanje po PHPP:
=< 14 kWh/m2a

Sisteme, vgrajene v DOM24h, vam bodo na dnevu odprtih vrat predstavili predstavniki podjetja Smartis (predstavitev novodobnih rešitev digitalnega dvojčka), podjetja Fibran (SEISMIC temeljna blazina, sistema za potresno ogrožena območja in zaščite pred plinom radonom), predstavniki podjetja Robotina pa bodo predstavili tehnološke sisteme, ki z namenom najvišje energetske učinkovitosti povezujejo sončno elektrarno, baterijske hranilnike in pametne inštalacije. Na dnevu odprtih vrat bodo prisotni tudi predstavniki izvajalcev stropnega in stenskega hlajenja, ki vam bodo skupaj z Marles strokovnjaki na voljo za vsa vaša vprašanja v zvezi z gradnjo, o konstrukcijskih sistemih, inovacijah na področju tehnologije ter o ogrevanju in prezračevanju pasivnih, visokoučinkovitih in skoraj nič-energijskih hiš.

   PastedGraphic 1

Revolucionaren koncept bivanja
DOM24h predstavlja najnovejše tehnološko napredne bivalne koncepte za sodobnega uporabnika in učinkovito odgovarja na nove izzive bivanja, saj postavlja nove standarde na tem področju. Objekt je med drugim sposoben komunikacije s svojo okolico, kar v praksi pomeni, da ob viških in mankih v okolico daje oziroma sprejema energijo za delovanje in ogrevanje objekta, hkrati pa živi tudi virtualno v digitalnem dvojčku, preko katerega je uporabniku omogočeno spremljanje in optimiziranje vseh bistvenih dogajanj v objektu skozi njegov celoten dnevni in življenjski cikel.

DOM24h - uresničena vizija doma prihodnosti za vrhunsko bivalno doživetje
DOM24h je vzorčna stanovanjska stavba, ki je vrhunski primer neto skoraj nič-energijske stavbe prihodnosti iz materialov z negativnim ogljičnim odtisom. S svojo večnamensko zasnovo ločuje stanovanjski in poslovni del, s čemer uporabnikom omogoča ne le bivanje, ampak tudi opravljanje dela od doma in kakovostno preživljanje prostega časa. Združuje posamične na novo razvite in tehnološko napredne, komplementarne rešitve povezane v nov celovit koncept trajnostno naravnanega, pametnega in povezljivega, uporabniku prijaznega, naprednega ter zdravega bivalnega okolja. Predstavlja podsisteme in produkte za vse pametne stavbe prihodnosti. Objekt je bil zgrajen v letu 2022 v okviru konzorcija 12-ih najbolj inovativnih in razvojno usmerjenih slovenskih podjetij, kjer je bil Marles nosilec projekta.Miklavž na Dravskem polju, (ogled v soboto, 12. novembra, od 10. do 14. ure).

Individualno zasnovana pasivna hiša 
Ogrevana površina:
145,12 m2
Potrebna energija za ogrevanje po PHPP:
=< 15 kWh/m2a

Arhitekturna zasnova pasivne hiše, ki obsega 145 m2, temelji na povezovanju udobja in prvorazredne funkcionalnosti v usklajeno celoto, ki je podrejena unikatnim željam naročnika. Hiša dosega pasivni energijski razred =< 15 kWh/m2a, zato so njeni investitorji za nič-energijsko gradnjo hiše prejeli nepovratna finančna sredstva iz naslova javnega poziva Eko Sklada RS za gradnjo pasivne hiše.
Hiša izstopa zaradi odličnega arhitekturnega koncepta, popolne usklajenosti tlorisa z željami naročnikov in umestitve hiše na parcelo v skladu z vsemi urbanističnimi smernicami. V tloris je umeščena dodatna otroška soba, tako da sam objekt razpolaga s štirimi sobami -  tremi otroškimi sobami in starševsko spalnico z ločeno garderobo in starševsko kopalnico. Sam objekt je samozadosten, saj je kupec dodatno namestil sončno elektrarno, s katero v celoti pokriva porabo električne energije oziroma jo pridela več, kot je na leto porabi. Zaradi same lokacije in zahtev prostorskega akta je streha izdelana v varianti štirikapnice. Standardna izvedba odlične individualno zasnovane pasivne hiše se po želji lahko izvede v enokapni, dvokapni ali večkapni izvedbi ter izvedbi z ravno streho, kar olajša izbiro in odločitev za gradnjo na katerikoli lokaciji v Sloveniji, kjer veljajo določene omejitve glede tipa strehe.

Slika notranjosti domus FA 1    Slika notranjosti domus FA


Informacije o sodobnem načinu energetske oskrbe doma
Na dnevu odprtih vrat bodo na voljo Marlesovi strokovnjaki, ki bodo svetovali vsem, ki nameravajo graditi svoj dom po najsodobnejših trajnostnih smernicah skoraj nič-energijske gradnje in konceptu Marles Zero Energy Home. Na voljo bo Marlesova svetovalna ekipa, ki bo predstavila celovito ponudbo Marlesovih jesenskih ugodnostih 2022 in prednosti Marlesovih hiš na ključ. Vsem obiskovalcem bodo na voljo za pojasnila v zvezi s sodobnim načinom energetske oskrbe doma s poudarkom na ogrevanju in prezračevanju s prisilnim prezračevanjem. Odgovarjali bodo na morebitna vprašanja v zvezi z gradnjo in o možnostih pridobitve subvencij Eko sklada. V osnovni ponudbi je celotna priprava vloge za nepovratna sredstva Eko sklada, obenem pa vam nudimo pomoč pri postopku pridobitve uporabnega dovoljenja za vašo hišo.

Dnevi pasivnih hiš so namenjeni vsem, ki razmišljate o gradnji ali prenovi hiše ali tistim, ki jih preprosto zanima, kaj je pasivna hiša, kako deluje, kaj lahko od nje pričakujemo in kako je v njej živeti.

S predstavitvijo pasivnih hiš se pridružujemo vsakoletni akciji, ki že vrsto let poteka v Avstriji, Nemčiji in drugod po Evopi. Dnevi pasivnih hiš se bodo pričeli s predavanjem o pasivni hiši in možnostih financiranja v petek, 11. novembra 2022, ob 16.30 (preko spletne aplikacije ZOOM), ki ga organizira Fakulteta za arhitekturo UL in Konzorcij pasivna hiša
 

Prijava na dogodek
Naprošamo vas, da svojo udeležbo na dan odprtih vrat najavite najpozneje do petka, 11. novembra, do 15. ure, na telefonsko številko 02/429 45 00 ali na elektronski naslov info@marles.com.

Vabljeni v našo družbo!