Hiša NB - razkošna oaza svetlobe in ekstravagance


MANJSA MCA HISA NB R H 02
Za razliko od bližnje urbane sredine, kjer so prebivalci mobilni večinoma z avtomobili, je zemljišče, na katerem stoji hiša NB svojevrsten raj za ljubitelje narave. Potka, ki nedaleč za hišo vodi tako levo kot desno v gozd in naprej v bližnje koroške zaselke, daje tisti varen občutek, da nedotaknjenost narave ne pomeni, da se nahajaš daleč od civilizacije. 


Prostor za odmik od vsakdana
Hiša se s prečudovito panoramo s stranske in hrbtne strani nehote zlije z okoliškimi hribi. Z rahlim vkopom v teren se zadnja stran hiše, ki je hkrati tudi prva, saj sta tam umeščena vhod in garaža, skozi glavni vhod nevsiljivo razbohoti v središčni bivanjski del. Pralnica perila, prostor za strojne inštalacije in priročne sanitarije se nahajajo v bližini garaže. Na istem nivoju, ki ima v svojem nadaljevanju dvostopniščni spust, se nahaja velik osrednji prostor, ki funkcionalno združuje dnevni bivalni prostor z jedilnico in kuhinjo. Ta zadnja stran hiše je popolnoma odprta proti jugozahodu. Velike steklene površine, ki segajo od stropa do tal, pričajo o kakovosti izdelave. Hiša prepriča s formo, ki nikakor ni videti vsakdanja.

Premišljen koncept osvetlitve in lesnega dekorja
Pri zasnovi celotne ultramoderne hiše so investitorja vodili nasveti arhitekturnega biroja MCA – Miha Čebulj Arhitektura. Arhitekta sta se pred snovanjem osredotočila predvsem na to, kaj investitorja želita in kaj so njune dejanske potrebe v vsakdanjem življenju. Pogosto zanemarjen aspekt v arhitekturi, vprašanje, komu je prostor namenjen, kdo ga bo uporabljal in kakšne so uporabnikove potrebe, se je pri snovanju hiše NB uspešno vključilo v fokus projekta. »Z arhitektoma se poznamo že precej časa, zato sploh ni bilo vprašanje, komu zaupati,« pove investitor. »Najprej sta si ogledala parcelo in okolico, šele nato sta se lotila načrtovanja hiše, da bo le-ta kar najbolje izkoristila dani prostor.«

Nizkoenergijski sistem Marles Mega N14
Ko sta se investitorja odločala za vrsto hiše, sta izbrala visoko učinkoviti nizkoenergijski sistem Marles Mega N14, saj sta bila mnenja, da bi se dodatna investicija v pasivno hišo zaradi zmanjšanih stroškov ogrevanja povrnila šele v več kot 50 letih. Izračuni pa so potem pokazali, da se zaradi kakovostne Marlesove izvedbe in velike površine proti jugozahodu obrnjenih steklenih površin, hiša uvršča v pasivni razred. Ob sončnih dnevih se notranjost hiše lepo segreje, kar pride prav predvsem pozimi. Poleti pa je treba steklene površine senčiti z zunanjimi žaluzijami. Pomaga tudi rekuperacija, ki pozimi ogreva zrak, ki vstopa v hišo in tako zmanjša energetske izgube.
»V hiši imamo tudi kamin na drva, ki ga lahko zakurimo v mrzlih dneh, je pa namenjen bolj za prijetno vzdušje, kot pa ogrevanje, saj bi se tako lahko hiša zaradi dobre izolacije tudi pozimi hitro pregrela,« je povedal lastnik, ki je prepričan, da je bistvo sodobne zasnove hiš s čim manj vložene energije zagotoviti prijetno bivalno temperaturo v hiši, saj se bodo cene energentov zagotovo samo še višale, s tem pa tudi stroški ogrevanja.

Mnenje arhitektov, Mihe Čebulja, u. d. i. a. m. arch. (bi) in Špele Štern, u. d. i. a. m. arch. (iaac):
»Enodružinska HIŠA NB je zasnovana kot zavetje, ki neločljivo raste iz terena. Z velikim odprtim bivalnim prostorom, različnimi višinami prostorov in zveznimi prehodi med notranjostjo in zunanjostjo, predstavlja prostorski dialog med krajino in objektom. Središče hiše predstavlja večnamenski prostor ob kaminu, ki se postopoma presnavlja v bolj zasebne dele hiše. S tem so ustvarjeni prostorski ambienti, ki omogočajo različne stopnje interakcije ter različno uporabo hiše glede na letni čas ter dele dneva. Optimalna orientacija hiše omogoča pasivni standard porabe energije, ki izhaja iz uporabe toplotne črpalke, rekuperacije ter intenzivne zazelenitve dela strehe. Hiša gradi na nepopustljivi disciplini detajla in kvalitetni izvedbi. Ni zgolj racionalna, temveč tudi poetična, igriva in duhovita.”

HIŠA NB
Hiša je zgrajena v pasivnem razredu Marles Mega plus N 14 (=<10 kWh/m2a).
Steklene površine: pasivna okna Natur 92, Marles PSP, d. o. o.
Vhodna vrata: PSP Marles, d. o. o.
Ogrevanje: toplotna črpalka (zemlja/voda)
Neto stanovanjska površina: 249 m2
Arhitekturni biro: MCA - Miha Čebulj Arhitektura, www.mc-a.si
Avtorja projekta: Miha Čebulj, u. d. i. a. m. arch.(bi), Špela Štern, u. d. i. a. m. arch.(iaac)