Kvaliteta kot osnova Marles gradnje


dvojcek3
Hiša - dvojček s sodobno zasnovo po sami arhitekturi pritegne pogled vsakogar, ki se zapelje v ulico strnjenega naselja v prijetnem predmestja Ljubljane. Pozornost pritegnejo kombinacija lesa na fasadi objekta in pa linije dveh osnovnih kubov, ki so ravne in čiste.


Hiša - dvojček s sodobno zasnovo po sami arhitekturi pritegne pogled vsakogar, ki se zapelje v ulico strnjenega naselja v prijetnem predmestju Ljubljane. Pozornost pritegnejo kombinacija lesa na fasadi objekta in pa linije dveh osnovnih kubov, ki so ravne in čiste.
Hiša je rezultat premišljenega načrtovanja, pri katerem sta morala arhitekta z obema naročnikoma najti takšno zasnovo, ki je zadostila pogojem urbanističnih načrtov, in hkrati zahtevi, da je hiša sodobna in odprta ter energijsko varčna.
Pogovarjali smo se z lastnikoma obeh enot. Kristina in Janez Kostanjšek, lastnika zahodnega dela stavbe, sta se pred tremi leti s svojima dvema otrokoma odločila zapustiti majhno blokovsko stanovanje. Najprej sta nameravala kupiti stanovanje, ogledala sta si jih vsaj petdeset. Nova, stara, velika, majhna … Iskala sta stanovanje v Ljubljani in njeni bližnji okolici. Osnovni kriterij je bil, da dobi s selitvijo vsak družinski član svojo sobo. Predvidevala sta, da bo zadostovalo stanovanje s 100 m2. Nobeno ni bilo takšno, da bi padla odločitev za nakup. Skoraj istočasno sta lastnika zahodnega dela objekta, Ljubica Kneževič Cvelbar in Uroš Cvelbar, iskala lokacijo za svojo novo hišo. »Že od najinih prvih skupnih let sva vedela, da bova nekoč imela hišo. Vedela sva, da bo moderna, da bo montažna, da bo imela kamin in knjižnico in da bo tehnološko napredna hiša,« se spominja njunih začetkov Ljubica Kneževič Cvelbar.
Naneslo je, da sta njen mož Uroš in prijatelj Janez ugotovila, da oboji iščejo možnost za razširitev bivalnega prostora. V izmenjavi mnenj so prišli do zaključka, da se njihova pričakovanja ujemajo, zato ni bilo daleč od ideje, da združijo svoje moči in skupaj kupijo parcelo.
Lastniki dvojčkov so še posebej izpostavili zadovoljstvo z izvajalci notranje opreme in obrtniških del, ki so dokončanje objekta izvedli v sklopu Marlesovih podizvajalskih del. Izbrali so slovenska podjetja, ki so svoje delo opravila izredno natančno in kakovostno. Izpostavili so naslednja: POHIŠTVO POTOČNIK, MIZARSTVO PEKLENK, MIZARSTVO MARKELJ, MARMOR HOTAVLJE, MIZARSTVO JEZERŠEK, KER-ING KERAMIKA, KAMINI KOŽELJ, MARLES PSP.
Nakup parcele so izvedli avgusta tri leta nazaj. Prvotno so iz uradov prejeli zelo različne informacije glede gradnje previdenih dvojčkov. Nekateri so jim potrdili, da bo dvojček možen, drugi da ne. Glavno vlogo pri zasnovi objekta sta prevzela arhitekta. »Izredno smo zadovoljni z arhitektoma, Evgenom De Glerio in Tinco Furlan. Snovanje naše hiše je bil projekt, za katerega sta si vzela ogromno časa. Tudi po večkrat na dan in večkrat na teden sta si ogledovala parcelo, ugotavljala vpliv smeri neba, kako so sosedje "obrnjeni", kam gledajo sosednje hiše, kako zadostiti urbanističnim načrtom. Iz papirja sta naredila 3D model, tako da sta nam na sami parceli pokazala, kakšna bo umestitev hiše – v prvi vrsti sta upoštevala naše želje, hkrati pa sta vključiti teren in umestitev v prostor. Mislim, da jima je to odlično uspelo!«, pove Uroš, ki se je skupaj z Janezom takoj po predaji idejne zasnove projektantu, lotil temeljitega pregleda vseh ponudnikov lesene montažne gradnje v Sloveniji.
V času pridobivanja gradbenega dovoljenja, ki je trajalo pol leta, sta izbirala med dvanajstimi ponudniki. Z vsakim od njih sta šla na pogovor, v proizvodnjo, pogledala hiše v različnih starostih na terenu. Pridobila sta zelo natančne ponudbe. »Ugotovili smo, da je proizvodnja pri vseh montažnikih podobna, da večina les uvaža, razlike se pokažejo v kvaliteti in v odnosu do kupca v fazi same prodaje. Zato smo se odločili za Marles. So edini, ki lahko pokažejo hišo v kateri že biva druga generacija. Hišo smo si lahko ogledali, stopili vanjo, preizkusili, kako se odpirajo okna, pogledali, ali se nabira vlaga. Če bi se ponovno odločali, bi zagotovo še enkrat izbrali Marles,« je njihovo odločitev o izbiri izvajalca razložil Janez.

Energetska zasnova dvojčkov nudi ugodje z minimalnim izpustom CO2
Hiša dvojček s skupno bivalno površino 350 m2 je zgrajena po nizkoenergijskih standardih. Za ogrevanje in hlajenje objekta skrbi talni nizkotemperaturni sistem. Tega napaja toplotna črpalka. Prezračevanje je urejeno z rekuperacijskim sistemom. Naravno prezračevanje z odpiranjem oken se v sodobni gradnji umika prisilnemu prezračevanju, ki zagotavlja energijske prihranke in predvsem večjo kvaliteto bivanja.
Rekuperacija zagotavlja stalen dotok svežega, v hladnejšem obdobju leta nekoliko predgretega zraka.»Pred vselitvijo sem imela pomisleke, da bo zaradi rekuperacije po prostorih pihalo in da me bo zeblo. Izkazalo se je, da je bivanje izredno prijetno, zračno vendar toplo, vsi prostori so ogrevani, pravzaprav sploh ne vemo, da imamo toplotno črpalko. Temperaturo smo nastavili na 22,5 stopinje Celzija in zadeva deluje. Ko prideš od zunaj v notranje prostore, sploh ne opaziš razlike v kvaliteti zraka. Nisem ričakovala tako vrhunskega ugodja,« pove Kristina, ki je nad kakovostjo zraka še posebej navdušena zaradi njunih dveh otrok, ki se rada živahno in sproščeno igrata.
Takoj po zaključku gradnje, to je bilo 31. marca letos, so se lahko vselili, saj ni bilo potrebe po sušenju objekta in sten. To je bil tudi eden od razlogov, zakaj so se odločili za leseno montažno gradnjo. Lesena konstrukcija omogoča kratek rok izvedbe in takojšnjo vselitev, hkrati pa je zagotovljeno visoko bivalno ugodje ob upoštevanju načel trajnostne, ekološke in nizkoenergijske gradnje.

dvojcek2 ec0f73a5  Dnevna soba 254d9c15

Kamin c7b70b32  kopalnica II 835511d1

Kopalnica e19e3b33  Kuhinja II a6d9549f

Kuhinja fdf1f36b  Notranjnost 4b984978

Stopnisce II 50791612  Stopnisce 8ffb4100

Strojne f493f354