PREMIUM

Hiša NB

Marles hiše: Premium
Neto stanovanjska površina: 249 m²
HIŠA NB
Hiša je zgrajena v pasivnem razredu Marles Mega plus N 14 z (10 kWh/m2a).
Steklene površine: pasivna okna Natur 92, Marles PSP, d. o. o.
Vhodna vrata: PSP Marles, d. o. o.
Ogrevanje: toplotna črpalka (zemlja/voda)
Neto stanovanjska površina: 249 m2
Arhitekturni biro: MCA - Miha Čebulj Arhitektura, www.mc-a.si

Avtorja projekta: Miha Čebulj, u. d. i. a. m. arch.(bi), Špela Štern, u. d. i. a. m. arch.(iaac)
Ko sta se investitorja odločala za vrsto hiše, sta izbrala visoko učinkoviti nizkoenergijski sistem Marles Mega N14, saj sta bila mnenja, da bi se dodatna investicija v pasivno hišo zaradi zmanjšanih stroškov ogrevanja povrnila šele v več kot 50 letih. Izračuni pa so potem pokazali, da se zaradi kakovostne Marlesove izvedbe in velike površine proti jugozahodu obrnjenih steklenih površin, hiša uvršča v pasivni razred. Ob sončnih dnevih se notranjost hiše lepo segreje, kar pride prav predvsem pozimi. Poleti pa je treba steklene površine senčiti z zunanjimi žaluzijami. Pomaga tudi rekuperacija, ki pozimi ogreva zrak, ki vstopa v hišo in tako zmanjša energetske izgube.
»V hiši imamo tudi kamin na drva, ki ga lahko zakurimo v mrzlih dneh, je pa namenjen bolj za prijetno vzdušje, kot pa ogrevanje, saj bi se tako lahko hiša zaradi dobre izolacije tudi pozimi hitro pregrela,« je povedal lastnik, ki je prepričan, da je bistvo sodobne zasnove hiš s čim manj vložene energije zagotoviti prijetno bivalno temperaturo v hiši, saj se bodo cene energentov zagotovo samo še višale, s tem pa tudi stroški ogrevanja.

Mnenje arhitektov, Mihe Čebulja, u. d. i. a. m. arch. (bi) in Špele Štern, u. d. i. a. m. arch. (iaac):
»Enodružinska HIŠA NB je zasnovana kot zavetje, ki neločljivo raste iz terena. Z velikim odprtim bivalnim prostorom, različnimi višinami prostorov in zveznimi prehodi med notranjostjo in zunanjostjo, predstavlja prostorski dialog med krajino in objektom. Središče hiše predstavlja večnamenski prostor ob kaminu, ki se postopoma presnavlja v bolj zasebne dele hiše. S tem so ustvarjeni prostorski ambienti, ki omogočajo različne stopnje interakcije ter različno uporabo hiše glede na letni čas ter dele dneva. Optimalna orientacija hiše omogoča pasivni standard porabe energije, ki izhaja iz uporabe toplotne črpalke, rekuperacije ter intenzivne zazelenitve dela strehe. Hiša gradi na nepopustljivi disciplini detajla in kvalitetni izvedbi. Ni zgolj racionalna, temveč tudi poetična, igriva in duhovita.”


Deli: 

Lokacija hiše

4964

Ostale hiše - stil PREMIUM
Hiša Slovenija

210 m²
VEČ

Hiša ME

245.87 m²
VEČ

Vile Drenje

VEČ

Vila R

239.56 m²
VEČ

Hiša NB

249 m²
VEČ

Hiša Delicia

VEČ

Termoz

VEČ