Stensko in stropno ogrevanje in pohlajevanje


zračno in stensko gretje in pohlajevanje


Kakovost bivanja in gradnja po najvišjih merilih sta glavni vodili našega podjetja. V razvojnem oddelku veliko pozornost posvečamo tudi najmanjšim detajlom, ki lahko bistveno pripomorejo k dvigu kakovosti bivanja. Tako Marlesove energetsko varčne hiše omogočajo različne sisteme ogrevanja in pohlajevanja. Med sisteme, ki nudijo izredno visoko udobje bivanja ter zagotavljajo učinkovito ogrevanje in pohlajevanje, je tudi sistem stropnega in stenskega ogrevanja in pohlajevanja. Rešitev je primerna za boljši izkoristek prostora, saj so elementi vgrajeni v stene in tako ni dodatnih grelnih teles kot so radiatorji ali konvektorji. Sistem je priporočljiv skoraj za vse grelne naprave, ki jih v Marlesu vgrajujemo v naše hiše, najbolj običajno pa je izvedba v kombinaciji s toplotno črpalko.

Glavne prednosti stenskega in stropnega ogrevanja in pohlajevanja:

  • temperatura v prostorju je zelo enakomerna
  • bivanje je zelo prijetno, saj ni izrazitega kroženja zraka
  • z enim sistemom rešimo ogrevanje in pohlajevanje
  • nizki obratovali stroški.


Kako deluje?

Stropno ogrevalni in pohlajevalni sistem je sestavljen iz cevi vgrajenih v utore mavčno vlaknene plošče, ki se jih pritrdi na stenske ali stropne letve. Plošče so položene po večjem delu površine in lahko pri ogrevanju delujejo z nizko temperaturo vode, kar pripomore k nižjim stroškom ogrevanja. Na površini ogrevalnega področja je temperatura med 23 do največ 35 stopinj Celzija. Pohlajevanje poteka na način, da po ceveh teče voda, ki ima temperaturo med 16 do 20 stopinj Celzija, kar zagotavlja hladno površino. S tem je površinska temperatura stropa zmeraj nekaj stopinj pod temperaturo zraka v prostoru, pri čemer pa toploto v prostoru absorbira in odvaja skozi strop voda, ki teče po cevnem sistemu.
Stensko in stropno gretje in pohlajevanje je energijsko varčen nizkotemperaturni sistem in je ena zdravju najbolj prijaznih rešitev ogrevanja in pohlajevanja, ki ustvari prijetno in enakomerno ogrevane ali ohlajene prostore s skoraj idealno temperaturo skozi vso leto. Tak način pohlajevanja prinaša trenutno najvišje udobje bivanja tudi v vročih poletnih dneh in večerih, hkrati pa v kombinaciji s sončno elektrarno in hranilnikom električne energije predstavlja najugodnejšo obliko pohlajevanja prostorov.