Forever mine

Hiša NB - Hyde Park

Arhitekturni biro
MCA - Miha Čebulj Arhitektura
Avtorja projekta
Miha Čebulj
u. d. i. a.
Špela Štern
u. d. i. a.

Za razliko od bližnje urbane sredine, kjer so prebivalci mobilni večinoma z avtomobili, je zemljišče, na katerem stoji hiša NB svojevrsten raj za ljubitelje narave. Potka, ki nedaleč za hišo vodi tako levo kot desno v gozd in naprej v bližnje koroške zaselke, daje tisti varen občutek, da nedotaknjenost narave ne pomeni, da se nahajaš daleč od civilizacije. Hiša se s prečudovito panoramo s stranske in hrbtne strani nehote zlije z okoliškimi hribi. 

Premišljen koncept osvetlitve in lesnega dekorja

Ko se nad dolino Podgorja pri Slovenj Gradcu zgrne tema, se v hiši NB prižgejo luči. V spodnji etaži, takoj zaznate, da sta stanovalca ljubitelja narave. Pogled iz dnevne sobe proti jugozahodu razkrije vso lepoto tukajšnje pokrajine. Grajena v skladu z vsemi sodobnimi parametri energetsko vzdržne stavbe, se spogleduje s konceptom sinhrone povezljivosti notranjosti z zunanjostjo.

Enodružinska HIŠA NB je zasnovana kot zavetje, ki neločljivo raste iz terena. Z velikim odprtim bivalnim prostorom, različnimi višinami prostorov in zveznimi prehodi med notranjostjo in zunanjostjo, predstavlja prostorski dialog med krajino in objektom. Središče hiše predstavlja večnamenski prostor ob kaminu, ki se postopoma presnavlja v bolj zasebne dele hiše.

Miha Čebulj, u. d. i. a. m. arch. (bi), Špela Štern, u. d. i. a. m. arch. (iaac)

S tem so ustvarjeni prostorski ambienti, ki omogočajo različne stopnje interakcije ter različno uporabo hiše glede na letni čas ter dele dneva. Optimalna orientacija hiše omogoča pasivni standard porabe energije, ki izhaja iz uporabe toplotne črpalke, rekuperacije ter intenzivne zazelenitve dela strehe. Hiša gradi na nepopustljivi disciplini detajla in kvalitetni izvedbi. Ni zgolj racionalna, temveč tudi poetična, igriva in duhovita.

Miha Čebulj, u. d. i. a. m. arch. (bi), Špela Štern, u. d. i. a. m. arch. (iaac)