Ogrevanje in hlajenje

Energetska varčnost in sistemi ogrevanja

Za lastnike Marles hiš je varčevanje z energijo hkrati preprosto in udobno. Bivanje v Marles hiši pomeni zmanjšanje okoljskega vpliva in stroškov ogrevanja, ob ohranjanju optimalnih bivalnih pogojev. Izolacija stavbnega ovoja s kakovostnimi materiali zmanjšuje toplotne izgube, kar omogoča učinkovito ogrevanje in zmanjšanje stroškov energije.

Talno, stensko in stropno ogrevanje

V Marles hišah se lahko ogrevate talno, stensko ali stropno. Zaradi odličnih toplotnih lastnosti ovoja stavb je toplota prenašana preko zraka in nizkotemperaturnih ogrevalnih površin, kar zagotavlja udobno bivanje. V poletnem času pa ogrevalne površine omogočajo tudi hlajenje prostorov.

Toplotne črpalke

Ogrevanje s toplotno črpalko je okolju prijazen in energetsko učinkovit način ogrevanja. Črpa energijo iz zraka, vode ali zemlje, kar predstavlja obnovljiv vir energije.

Prednosti ogrevanja s toplotnimi črpalkami so predvsem:
uporaba trajnega vira energije
dolgoročno gledano cenovna ugodnost
majhna poraba prostora in
možnost pridobitve državne subvencije

Toplotna črpalka “zrak - voda”

Izkoristi toploto zraka za učinkovito ogrevanje hiše - tudi nizkoenergijske hiše in pasivne hiše. Z vgradnjo toplotne črpalke se izognemo številnim stroškom in posegom: v kurilnici, peči, skladiščnemu prostoru za kurivo in rezervoarju, dragim plinskim priključkom, gorilniku, gradnji dimnika.

shema toplotne črpalke zrak voda

Toplotna črpalka “zemlja - voda”

Uporablja zemeljski kolektor za ogrevanje hiše in ohlajanje le-te. Primerna, če so na voljo nezazidana zemljišča okoli hiše.

shema toplotne črpalke zemlja voda

Toplotna črpalka “voda - voda”

Izkorišča podtalnico za najvišji izkoristek. Prinaša stabilno in visoko temperaturo.

shema toplotne črpalke voda voda

Ogrevanje s kompaktno napravo

Za pasivne ali aktivne objekte je kompaktna naprava idealna. Ta združuje toplotno črpalko in prezračevalno napravo, zagotavljajoč optimalno ogrevanje, hlajenje, prezračevanje ter pripravo sanitarne vode. To inovativno ogrevalno rešitev predstavlja celosten pristop k energijsko učinkovitemu bivanju v pasivnih hišah.

Stensko in stropno ogrevanje in pohlajevanje

Naša predanost kakovostnemu bivanju je gonilo našega dela. Pri gradnji energijsko varčnih hiš Marles razvija sisteme ogrevanja in hlajenja, ki združujejo udobje in energetsko učinkovitost. Med njimi izstopa stensko in stropno ogrevanje ter hlajenje, ki omogočata optimalno izkoriščanje prostora brez dodatnih grelnih teles. Ta sistem, ki se odlično kombinira s toplotnimi črpalkami, je priporočljiv za vse grelne naprave vgrajene v naše hiše.

Kako deluje?

Stropno ogrevanje in hlajenje uporablja cevi vgrajene v mavčno vlaknene plošče, pritrjene na stenske ali stropne letve. Pri ogrevanju deluje s nizko temperaturo vode, kar zmanjšuje stroške ogrevanja. Površinska temperatura je med 23 in 35 stopinj Celzija. Pri hlajenju kroži voda s temperaturo med 16 in 20 stopinj Celzija, ustvarjajoč hladno površino. Sistem zagotavlja enakomerno ogrevanje ali hlajenje s skoraj idealno temperaturo skozi vse leto. Ta energijsko varčen sistem predstavlja eno najbolj zdravju prijaznih rešitev in omogoča udobno bivanje tudi v vročih poletnih dneh. Z združitvijo s sončno elektrarno in hranilnikom električne energije predstavlja najugodnejšo obliko hlajenja prostorov.

Glavne prednosti stenskega in stropnega ogrevanja ter pohlajevanja:
Temperatura v prostorju je zelo enakomerna
Bivanje je zelo prijetno, saj ni izrazitega kroženja zraka
Z enim sistemom rešimo ogrevanje in pohlajevanje
Nizki obratovali stroški