Gradbeni materiali za montažno hišo

V Marlesu posvečamo posebno pozornost materialom, ki jih vgrajujemo v objekte, saj želimo doseči maksimalno bivalno okolje uporabnikov naših objektov ter hkrati čim manjšo obremenjevanje okolja.

Zato v naše objekte vgrajujemo izključno materiale naravnega izvora, med katerimi daleč največji delež odpade na materiale konstrukcije in izolacije objekta.

Les

V Marlesovih hišah je les glavni gradbeni material za izdelavo sten, stropov, strešnih nosilcev, oken, vrat in oblog. Uporaba lesa je ekološko sprejemljiva, saj se ogljikov dioksid veže iz zraka med rastjo dreves, kar pomaga ohranjati naravno ravnotežje. Marles uporablja domač les iz trajnostnih gozdov, zmanjšuje prevozne poti in podpira lokalne gozdne lastnike. Uvažamo samo določene lesene lepljene izdelke, ki jih zaradi tehnoloških razlogov sami ne proizvajamo in jih dobavljamo od evropsko priznanih dobaviteljev. Les je zdrav, naraven, topel, diha, ne oddaja škodljivih snovi in je edini obnovljivi gradbeni material.

Les
Omogoča najvišjo stopnjo predizdelave s hitro montažo.
Uravnava vlažnost zraka, ni radioaktiven, ne oddaja škodljivih snovi in ne povzroča alergij.
Zaradi suhe gradnje iz lesa je možna takojšnja vselitev v novozgrajeni objekt.
Je gradbeni material za montažno hišo z najboljšim razmerjem med toplotno izolacijo in ohranjanjem toplote, kar zmanjšuje stroške ogrevanja.
Je hitro uporabljiv, omogoča preprosto vgradnjo, in ga lahko enostavno obdelamo ter oblikujemo.
Se hitro suši, ima nizko gostoto in težo.
Je naravni regulator notranjega ozračja, diha, pomaga pri prezračevanju, filtrira in čisti zrak.
Stabilizira vlažnost, duši zvok, je trajen.

Mavčno vlaknene plošče

Za gradnjo Marlesovih hiš se uporabljajo mavčno vlaknene plošče, ki zagotavljajo konstrukcijsko oporo in izravnavo sten. So negorljive, vodoodbojne, omogočajo dobro zvočno izolacijo, hkrati pa so dober regulator vlage v prostoru. Mavčno vlaknene plošče so v celoti izdelane iz naravnih materialov in sicer iz mavca in celuloznih vlaken, ki so pridobljena po postopku mehanskega drobljenja izbranih vrst odpadnega papirja.

Neopor

Toplotno-izolacijska plošča iz ekspandirane polistirenske trde pene z najboljšo toplotno izolativnostjo na trgu.

Neopor je nov, zelo učinkovit toplotno izolativni material, narejen na osnovi ekspandiranega polistirena - stiropora. Neopor odlikuje visoka toplotna izolativnost zaradi dodatka mikroskopsko majhnih delcev grafita. Omogoča tanjše izolacijske plošče ob enaki učinkovitosti, uporablja pa se predvsem za izolacijo fasad.

Kamena volna

Kamena volna je najpogosteje uporabljen material za izolacijo v Marlesovih hišah, ki se uporablja za izolacijo zunanjih in notranjih sten, tal ter strehe. Zaradi svojih izolacijskih lastnosti, požarne odpornosti in okoljske prijaznosti je kamena volna idealna izbira. Omogoči se tudi visoka prepustnost zunanje stene za izboljšan prehod zračne vlage.

Kameno volno izdelujejo v različnih oblikah, dimenzijah in gostotah, zato je primerna za izolacijo vseh delov novogradenj. Za izolacijo zunanjih sten se uporablja v obliki plošč in lamel. Postopek proizvodnje, predvsem fasadnih plošč, je prilagojen zahtevam po vse večji debelini toplotne izolacije, zato imajo večjo razplastno trdnost.

EPS

Fasadna izolacija iz EPS plošč omogoča najugodnejši toplotni ovoj stavbe, brez dodatnih kompromisov. Vse fasade objektov MARLES so izvedene v sistemu dobavitelja STO za najboljšo kvaliteto in trajnost fasadnih slojev.

Celuloza

Celulozna izolacija, narejena iz recikliranega časopisnega papirja, se uporablja za izolacijo sten, streh in lesenih stropov. Celuloza je prijazna do okolja, ne povzroča srbečice ali alergij ter uravnava vlažnost prostora. Hkrati gre za edini izolacijski material, ki se proizvaja s pomočjo reciklaže, zato zanjo ne potrebujemo novih surovin iz narave.

Celuloza

Toplotno izolacijske plošče iz lesnih vlaken

Toplotno izolacijske plošče iz lesnih vlaken se uporabljajo v Marlesovih EKO sistemih. Gre za naraven material iz svežega lesa, pridobljenega ob redčenju gozdov, ki omogoča dobro počutje in kakovost bivanja v hiši. Pozitivna lastnost izolacij iz lesnih vlaken je tudi ta, da v primeru požara ne izločajo strupenih hlapov.

Toplotno izolacijske plošče iz lesnih vlaken

Lesno vlaknene izolacijske fasadne plošče

Lesno vlaknene izolacijske fasadne plošče se uporabljajo pri sistemih EKO in nekaterih sistemih NATURA. So vodoodbojne, visoko difuzijsko odprte in omogočajo odlično toplotno izolacijo tako poleti kot pozimi. Zraven tega imajo plošče tudi visoko gostoto materiala, kar predstavlja izjemne izolacijske lastnosti.

Lesno vlaknene izolacijske fasadne plošče