Protipotresna gradnja

Protipotresna gradnja

Les, kot eden najstarejših gradbenih materialov, je od nekdaj dokazal svojo trdnost. Sakyamuni pagoda Fogong Templa na Kitajskem, zgrajena leta 1056, je izjemen primer lesene konstrukcije, ki je preživela številne potrese.

V Sloveniji so Marlesove montažne hiše, zgrajene po potresu leta 1976 v Posočju, prenesle več kot 100 potresov brez poškodb. To je rezultat skrbnega načrtovanja in preverjanja protipotresne varnosti z računskimi metodami ter praktičnimi preizkusi v laboratorijih.

V Marlesu se zavedamo, da je protipotresna varnost montažne hiše ključna, zato natančno načrtujemo in upoštevamo potresno obtežbo pri gradnji montažnih hiš. Naši lahki leseni objekti so sestavljeni iz lesene nosilne konstrukcije, ki zagotavlja stabilnost in varnost v primeru potresa.

Vendar pa se karakteristike lesenih konstrukcij med potresom razlikujejo, zato v Marlesu uporabljamo in razvijamo inženirsko znanje za pravilno oceno obnašanja konstrukcij. Z eksperimentalnimi in računskimi pristopi napovemo dinamični odziv konstrukcij pri potresnih obremenitvah, kar zagotavlja celovito potresno varnost naših objektov.