Forever mine

Hiša Bairro Alto

Arhitekturni biro
Arhitekturnica
Avtorja projekta
Maša Cotič
u.d.i.a.
Sergej Mostnar
u.d.i.a.

Hiša ORLEK je izjemna arhitekturna stvaritev, ki se izredno dobro ujema s svojim okoljem. Zasnoval jo je arhitekturni biro Arhitekturnica v tesnem sodelovanju z avtorjema projekta, Mašo in Sergejem, ki sta hkrati lastnika hiše.

Montažna lesena hiša, ki sta jo arhitekta skrbno zasnovala, je bila načrtovana z upoštevanjem posebnosti širšega prostora in lokalnega okolja, prav tako sta upoštevala razgibanost terena in zlasti pomislila na potrebe družine. Med posebnosti hiše spadajo dvovišinski dnevni prostor, velike razpone v bivalnem delu in možnost, da v hiši krožijo, saj so vsi prostori povezani med seboj.

V objektu je z razgibanostjo in velikim volumnom tako pridobljena medetažnost: iz dnevne sobe se prek stopnic povzpnemo pol nadstropja višje, v predel, kjer so velika otroška soba za sinova, družinska kopalnica in spalnica. V tem nivoju je tudi plezalna stena, ki je bila dogovorjena z izvajalcem že v fazi izgradnje. Kombinacija montažne gradnje s prilagojenim arhitekturnim vidikom, ta dom dosega maksimalno uporabno površino, ne da bi pri tem ogrozil udobje ali estetiko. Je odličen primer, kako se lahko naši montažni sistemi prilagodijo vsakemu življenjskemu slogu ali potrebam večgeneracijske družine.

V tej hiši ne boste našli televizorja, saj si mlada družina raje privošči pravi domači kino. Namesto tega imajo nameščen projektor in veliko platno, ki je diskretno skrito v stropu.

Velika steklena površina, ki jo omogočajo okna ELEGANT 78 PREMIUM 400, pripomore k obilici naravne svetlobe, ki prodira v notranjost prostorov. Ta vodi v zunanje prostore, ki so bili do natančnosti premišljeni in načrtovani. Razširjena terasa je idealna za obroke, igro in sprostitev ob čudovitem razgledu. Tradicionalni regionalni detajli, kot so lokasta okna in streha iz opečnih plošč, počastijo dediščino območja.

Hiša ORLEK je grajena v sistemu MEGA N14, kar pomeni, da dosega visoko energetsko učinkovitost in je skoraj nič-energijska hiša. Poleg tega, da okna ELEGANT 78 PREMIUM 400 zagotavljajo odlično izolacijo in dovajanje naravne svetlobe, je hiša opremljena tudi z alu les vhodnimi vrati DOORS, ki dodatno izboljšujejo energetsko učinkovitost. Zasnova hiše vključuje tudi odvajanje radona ter predpripravo za naknadno izvedbo tradicionalnih elementov kraške arhitekture, kot sta »JIRT« in »ŠKURE«.

Poseben poudarek je bil namenjen hitri gradnji, ki je omogočila postavitev hiše v zgolj pol leta, kar je največja prednost montažne gradnje.

Odločila sva se za leseno montažno hišo, tako zaradi hitrosti gradnje kot tudi prilagodljivosti. Ker se je hiša gradila spomladi, ko je vreme velikokrat nepredvidljivo, je bilo za naju ključno, da najdeva izvajalca, ki ponuja montažo zaprtih sten, da sta tako izolacija kot tudi osnovna konstrukcija od vsega začetka zaščiteni pred zunanjimi vplivi. Prav podjetje Marles hiše ponuja to rešitev, zato sva se odločila zanje.

Maša in Sergej
u. d. i. a.

Dragoceno je imeti eno osebo, na katero se lahko obrneš skozi celoten proces načrtovanja gradnje in izvedbe. Tako nama ni bilo treba vedno na novo nekomu razlagati isto zgodbo, s čimer sva prihranila dragoceni čas.

Maša in Sergej
u. d. i. a.