Za zmanjšanje porabe

Pasivna hiša

Pasivna hiša je zasnovana tako, da za svoje delovanje porabi manj energije, le-to pa proizvaja na učinovit način. Izkorišča obnovljive vire energije in notranje toke tako, da je skoraj ni potrebno dogrevati, niti hladiti. Standard pasivne hiše je energijski razred, ki je ≤ 15 kWh/m2a.
Pri pasivni hiši je že od vsega začetka potrebno sodelovanje različnih strok kot so arhitekti ter strokovnjaki gradbene fizike, strojnih inštalacij in elektro instalacij. Stavbe, grajene v Marlesovi pasivni tehnologiji, v celotnem življenjskem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjujejo okolja. Večji nadzor nad porabo energije in njena učinkovita raba se izražata v višji ravni toplotnega ugodja v prostorih in boljšem počutju. Zaradi izjemne energetske varčnosti Marlesovi objekti zagotavljajo velik prihranek energije in nizje stroške udobnega bivanja. Zaradi izrednih toplotnih značilnosti zunanje ovoja lahko toploto v prostore dovajamo preko nizko temperaturnih ogrevalnih površin, kjer je temperatura ogrevalnih površin samo nekaj stopinj višja od želene temperature zraka v prostoru.
Pasivna hiša Pasivna hiša
pasivna gradnja

PASIVNA
GRADNJA

Pri pasivni hiši je eden bistvenih elementov ovoj stavbe, kjer mora biti toplotna prevodnost ovoja vseh elementov enaka. Zato se pri gradnji pasivne hiše priporoča izvedba primerne toplotne izolacije.

Pravila

Pravilna zasnova pasivne hiše zahteva

 • Odlična toplotna izolacija vseh ploskev pasivne hiše (tla, obod, streha)
 • Zmanjšanje toplotnih mostov na minimum ali jih izničimo
 • Prilagojen sistem ogrevanja ( toplotna črpalka, rekuperator)
 • Prezračevanje oz. rekuperacija z vračanjem toplote odpadnega zraka (prenese jo v svež zrak, ki vstopa v sistem) > 75%
 • Pravilna orientacija hiše (bivalni prostori v smeri jug-jugovzhod) 
 • Razpored prostorov v hiši (bivalni na južni in jugovzhodni, tehnični na severni in severnozahodni)
 • Velikost in razporeditev stavbnega pohištva 
 • Lokacija
 • Vegetacija v okolici hiše
 • Primerna zaščita steklenih površin (senčila, zastori)

ZAKAJ IZBRATI
PASIVNO HIŠO?


Nizki stroški ogrevanja in hlajenja

Dobro bivalno okolje

Stabilna temperatura v vseh prostorih v hiši

Vedno čist & svež zrak

Gradnja

Kaj morate vedeti
preden se odločite
za gradnjo
pasivne hiše?

Najpomembnejši dejaniki pri zasnovi pasivne hiše so toplotni ovoj, lega objekta, ustrezna izvedba prezračevanja in primerna zrakotesnost.
 • Potrebna je maksimalna toplotna zaščita in detajli brez toplotnih mostov (toplotna prehodnost U vseh gradbenih elementov je pod 0,15 W/(m2K), pri prostostoječi enodružinski hiši se priporoča celo pod 0,10 W/(m2K).
 • Toplotna prehodnost neprosojnih delov ovoja mora biti UPH <0,10 W/m2K.
 • Izredna zrakotesnost, kontrolirana s tlačnim preizkusom (v Marlesu izvedemo testiranje zrakotesnosti zgradbe s pomočjo Blower Door testne naprave).
 • Poraba vse primarne energije za ogrevanje, toplo vodo in naprave mora biti < 120 kWh/m2a. Učinkovita raba električne energije mora biti < 15 kWh/m2a.
Pasivne hiše so lahko enodružinske stanovanjske hiše in večstanovanjske zgradbe, poslovne zgradbe, šole, vrtci, športne dvorane, cerkve in proizvodne stavbe.

Standard pasivne hiše ne omejuje vsebine objektov in tudi ne velikosti. Pasivno gradnjo spodbuja tudi Evropska unija, zato so v različnih državah in tudi pri nas razpisane različne subvencije. Na Eko skladu republike Slovenije lahko pridobite nepovratna finančna sredstva.

Stroški bivanja (ogrevanje in hlajenje hiše) so neprimerno nižji od stroškov v klasično grajeni hiši.

Ekološki materiali

Prezračevanje &
ogrevanje v pasivni hiši

V Marlesu smo razvili pasivni sistem, ki je izveden izključno iz ekoloških materialov. Pomembna novost je nosilna konstrukcija zunanjih sten, ki je zasnovana tako, da so toplotni mostovi minimalni oziroma jih ni. Konstrukcijski elelment je zasnovan tako, da je možno uporabiti katerokoli naravno izolacijo v razsutem stanju, na primer celulozna vlakna, lesna vlakna, kokos, lan, konopljo ipd.

Za doseganje čim manjših toplotnih izgub je v pasivni hiši obvezen sistem kontroliranega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. Z doslednim načrtovanjem in izvedbo pasivne hiše so potrebe po dodatni toploti za ogrevanje zelo nizke. Številne meritve so pokazale, da je ogrevanje v pasivnih hišah največkrat potrebno le pri zunanjih temperaturah med 0 °C in –5 °C. V hladnejših dneh je nebo običajno jasno in zadoščajo sončni dobitki.
Pri pasivni hiši pod 10 kWh/m2 se namesto klasičnih ogrevalnih sistemov uporablja t.i. toplozračno ogrevanje. Zrak, ki se s prezračevalno napravo dovaja v bivalne prostore, se v hladnih dneh nekoliko dogreje.

Pri pasivnih hišah nad 10 kWh/m2 se za ogrevanje prostorov priporoča uporaba toplotne črpalke, za ogrevanje sanitarne vode pa kombinacija toplotne črpalke in sprejemnikov sončne energije (SSE), s katerimi lahko pokrijemo 40–60 % potrebne energije za segrevanje sanitarne vode.

Za vzdrževanje želene temperature v pasivni hiši se uporablja prej omenjen sistem prisilnega prezračevanja (rekuperacija) ali drugi sistemi, ki koristijo obnovljive vire energije, sončna energija ter notranji viri energije (človek, delovanje naprav in razne aktivnosti, npr. kuhanje). Klasično ogrevanje v pasivni hiši namreč ni potrebno, ker daje preveč energije, pasivna hiša patakšne količine energije ne potrebuje.

Pasivni standard je torej koncept gradnje, katerega osnovni cilj je s pravilno konstruirano in zgrajeno stavbo zmanjšati njene toplotne izgube na minimum in s tem v hiši zagotoviti bivalno ugodje s čim manjšimi stroški in minimalnim negativnim vplivom na okolje.
MANJSA shutterstock 1309145173MANJSA shutterstock 1514053160


mail icon

Tukaj smo, da vam svetujemo.

Če imate vprašanja v zvezi z gradnjo ali pa vas zanima točno določena hiša, vam bomo z veseljem pomagali z odgovori. Pišite nam ali oddajte povpraševanje!

Povpraševanje