EKO projekt v Franciji 2.200 m2


Francija eko objekt7
Objekt je namenjen poslovnim prostorom podjetja TNB, ki je tudi investitor tega projekta. Podjetje TNB se ukvarja s proizvodnjo in prodajo računalniških in multimedijskih pripomočkov ter s posebnim načinom vlivanja plastike za letalsko industrijo.


V preteklem letu je podjetje Marles hiše Maribor d.o.o. slavnostno predalo novi poslovni EKO objekt v Franciji. Impozantni objekt, velikosti 2.200 m², v poslovni coni mesta Salon de Provence je zasnoval priznani arhitekt Patrick Richet, ki sprva ni verjel v možnost gradnje takšnega objekta v montažni leseni gradnji. Marles je dokazal, da zmoremo. Nad tem so se prepričali in navdušili tudi povabljeni francoski arhitekti. Marlesov objekt jih je navdušil. Gre za visoko učinkovit nizko-energijski objekt, z uporabo ekoloških materialov.
Projekt je nastal v sodelovanju s partnerskim podjetjem Biomundi iz Francije. Marles sodeluje z Biomundi-jem že od leta 2008, ko ga je francosko podjetje, izmed več kot sto evropskimi družbami, izbralo za svojega partnerja.
Objekt je namenjen poslovnim prostorom podjetja TNB, ki je tudi investitor tega projekta. Podjetje TNB se ukvarja s proizvodnjo in prodajo računalniških in multimedijskih pripomočkov ter s posebnim načinom vlivanja plastike za letalsko industrijo.
Lastnik investicijske družbe TNB, Eric Lenoir je poudaril, da je Marles z svojim odličnim vodstvom postavil objekt, ki je kakovostno in cenovno sprejemljiv. Arhitekt Patrick Richet, ki je bil sprva nezaupljiv, je bil nad končnim rezultatom navdušen. Marles ga je presenetil nad pričakovanji, zelo zadovoljen pa je bil tako s kakovostjo kot izvedbo del. Thomas Charlier iz partnerskega podjetja Biomundi že načrtuje nove projekte s podjetjem Marles. Za sodelovanje se je odločil predvsem zaradi Marlesove napredne tehnologije in poznavanja lesa, pomembno vlogo pa je imelo zaupanje v ljudi, tehnologijo in kakovost izdelka.
Poslovni objekt stoji na potresno zelo nevarnem območju, kjer je statika izredno pomembna. Prednost Marlesa je, da smo izdelali potresno odporne konstrukcije oz. varne lesene objekte. Objekt je zgrajen v Marlesovem EKO sistemu, kar pomeni, da so toplotne izolacijske plošče narejene iz čistih naravnih lesenih vlaken. V objektu je okoli 150 kubičnih metrov naravne lesene mase in sicer slovenski macesen.
EKO objekt ima zaradi uporabe lesa, kot glavnega gradnika, odlične izolacijske lastnosti tako pozimi kot poleti. Zgrajen je namreč na območju, kjer so temperature skozi celo leto zelo visoke. Eko sistem omogoča, da toplota počasneje prodira v prostor in tako ni potrebno dodatno hladiti prostorov. Sistem ima zelo dober fazni zamik in sicer 13 ur. To pomeni, da potrebuje 1 stopinja Kelvina 13 ur, da pride skozi steno v objekt.
Objekt ima vgrajeno prezračevanje z učinkovitim izkoriščanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo), ki predstavlja v zelo dobro toplotno izoliranih in tesnjenih objektih pomemben faktor za prezračevanje prostorov in pridobitev svežega zraka.
V glavnem delu so pisarne in konferenčne sobe ter razstavni prostor za proizvode in manjši objekt t.i. Caffeterija, ki služi za prijeten oddih delavcev s ponudbo hrane in pijače.
Notranjost objekta krasijo vidni okrogli leseni stebri, prav tako iz macesna v premeru 30 cm, ki služijo kot jedro hodnika, od katerega se na obe strani, v dveh nadstropjih, raztezajo pisarne za zaposlene. Na zunanji strani krasijo objekt kovinski okrogli stebri po celotni dolžini objekta.
Pri izvedbi projekta smo k sodelovanju povabili tudi priznanega slovenskega proizvajalca lesenih stopnic Mizarstvo Jezeršek, ki je s svojimi prefinjenimi in natančno izvedenimi stopnišči dodal objektu posebno vizualno lepotno noto.
Montaža objekta, ki jo je izvajalo podjetje Marles, je trajala 2 meseca. Celotna gradnja pa eno leto. Naložba je bila vredna okoli 3 milijone evrov, Marlesov del predstavlja tretjino, torej 1 milijon evrov.