Hiša R - edinstvena vila z značajem


a  glavna 2E1A4523
Hiša R ni nastala z namenom kazanja razkošnih detajlov, prej je sledila načelu oblika sledi funkciji. So pa snovalci arhitekture znova stremeli k ustvarjanju arhitekturnih presežkov.
Energijska učinkovitost, trajnostno načrtovanje in varovanje okolja so danes postali samoumevni vidiki načrtovanja stavb. V Sloveniji marsikdo, ki se odloči graditi hišo, varčuje že pri načrtu in se na koncu odloči za različico tipskega načrta. Hiša R ni primer te vrste. Ta danes stoji na rahli vzpetini drzno in odločno. Obrača se na jug, kamor so orientirani pravzaprav vsi bivalni prostori, tako v spodnji kot zgornji etaži.

Glavni bivalni prostor spodnje etaže je fluiden in zračen. Sestavljajo ga dnevni prostor, jedilnica s kuhinjo in krožni hodnik, ki povezuje vse prostore brez ovir. Velikopotezno je povezan z vrtom in bazenom, ki se odseva v velikih panoramskih oknih.  Prepletenost zunanjosti in notranjosti hiše, ki je dosežena z organiziranostjo prostorov po ukrivljeni horizontali in enotni etaži, pusti vtis pri obiskovalcu. Členitev hiše omogoča odprtost spodnjega volumna, ki zračno preide v zgornje nadstropje. Osončeni skupni dnevni prostori oblikujejo svetel in lahkoten ambient, kar v prostor vnaša občutek zračnosti in izčiščenosti. Pozornost tako pritegneta kuhalni otok in jedilna miza nad katerima se bohotita dva dizajnerska lestenca.

Iz kuhinje se v levo ob ukrivljeni steni prostor razcepi v za dve stopnici poglobljen in z žlahtnim parketom tlakovan prostor dnevne sobe, ki se iz celotne leve strani skozi panoramske stene integrirane v tla in strop, zliva z leseno teraso in vrtom.  Dnevni prostor je zaradi višine ( 300 cm) še posebej razkošen, kar pride lepo do izraza, ko sončni žarki pozimi vse etažne prostore zaradi nizkega vpadnega kota v celoti osvetlijo, medtem ko poleti ti prostori ostajajo v senci, kar je za ugodno bivanje nadvse zaželeno. 

Ko sedimo na terasi se v doživetje spremeni vse, kar se ponuja iz okolice. Bazen je postavljen med lesene ploskve, ki oblikujejo prijetno terasno površino za hojo z bosimi nogami. Skrbno zasnovana reliefna površina lesa onemogoča zdrs. Zgornji prvi in zadnji del hiše je zaščiten s plašnicami iz zaporedja razmaknjenih macesnovih letev, ki diskretno zastirajo neposredne poglede in preprečujejo pretirano osončenost v notranjosti. Čeprav hiša ni podkletena, imajo za hišna opravila namenjeno prostorno pralnico - utility, prav tako ne manjka kuhinjska shramba, ki je lastnici še posebej ljuba zaradi številnih odlagalnih površin, ki omogočajo redoljubnost v kuhinjskem zakulisju.

V zgornjo etažo vodi stopnišče, ki se v nadstropju nadaljuje v galerijski hodnik zaključen z elegantno brezokvirno stekleno ograjo. Tu so vhodi v spalne prostore, ki so zaradi odmaknjene pozicije bolj domačni in topli. 
V hiši je tudi poseben prostor za domači wellness. V njem so finska savna, počivalniki in odprta prha s keramiko v ravnini tal. To je bolj intimen, malce skrit kotiček doma s prekrasnim pogledom na zadnji vrt.

Hišo smo v Marlesu dokončali v sedmih mesecih od pričetka gradnje, šteto od prvih premikov na parceli.