Marles pridobil certifikat za pasivno hišo


logo
Pasivna hiša, za katero je podjetje Marles pridobilo certifikat priznanega inštituta, po svoji obliki ni povsem tipična pasivna hiša. Gre namreč na videz za povsem običajno enodružinsko hišo, ki se prilega v vsak kotiček slovenske dežele. V Marlesu so pokazali, da to ni nujno in da lahko gradijo pasivno tudi tisti, ki jih moderna arhitektura ne prepriča.


Uradna inštitucija za certificiranje na področju pasivnih hiš, Passivhaus Institut (PHI) iz Darmstadt-a v Nemčiji, opredeljuje standarde za pasivno gradnjo in nadzor nad izvedbo gradnje. S podeljenim certifikatom podjetja izkazujejo odlično energijsko kakovost svojih objektov. Kriteriji, ki jih inštitut določa, so definirani v skladu s standardi, ki veljajo v EU. Certifikat dokazuje, da hiša, izračunana po programu PHPP, z vgrajenimi komponentami (okna, vrata, gradbeni sistemi, prezračevalne naprave) in ob upoštevanju ostalih kriterijev pasivne gradnje, resnično ustreza rezultatom, ki jih je podjetje predvidelo z izračunom že v fazi načrtovanja. Celotna poraba energije mora znašati od 10 do 15 kWh/m2 na leto.

V Marlesu so torej zaradi vse večjih arhitektonskih zahtev razvili 3 sisteme pasivnih sten oz. elementov, streh in stropov, ki omogočajo pasivno gradnjo. Zaradi vse večjih želja po razgibanosti pasivnih hiš, omogočajo arhitektom določeno svobodo in domišljijo, ob tem pa zagotavljajo visoko toplotno izolativnost objekta.

Marles hiša, zgrajena v pasivnem standardu, tako zagotavlja, da je hiša zelo dobro izolirana (zrakotesna neprepustna gradnja z zelo dobro izoliranim ovojem zgradbe, brez toplotnih mostov), z udobno in zdravo notranjo bivalno klimo, ki jo lahko vzdržujemo brez aktivnih sistemov ogrevanja in hlajenja. Za svoje delovanje porabi manj kot 15 kW/m2 na leto. Izkorišča obnovljive vire energije in notranje vire, zato je skoraj ni treba niti ogrevati niti hladiti.
S certifikatom Passivhaus Inštituta iz Nemčije je podjetje Marles znova pokazalo, da so vodilni na področju montažnih objektov in da njihovi proizvodi dosegajo najvišja merila pri gradnji montažnih lesenih, nizkoenergijskih in pasivnih objektov. Certifikat potrjuje, da Marlesova hiša izpolnjuje mednarodne pogoje za pasivno gradnjo.

PASIVNA HISA RUSE 677649d4