Predsednik Pahor počastil odprtje prizidka k OŠ Ig


DSC06722
 MARLES HIŠE MARIBOR | Občina Ig, OŠ Ig

Projekt izgradnje prizidka osnovne šole Ig, ki nam je bil na 648 kvadratnih metrov zaupan leta 2017, je tri mesece pred pogodbenim rokom uspešno končan. Slovesnosti ob odprtju novih prostorov se je udeležil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki je s svojo prisotnostjo potrdil pomen uspešnega vlaganja v lesene javne objekte. 

DSC06734


Investitor, občina Ig, je na dan odprtja, za celotni projekt, ki zajema tako rekonstrukcijo kot dozidavo Osnovne šole Ig, pridobila tudi uporabno dovoljenje za dodatnih tisoč kvadratnih metrov šolskih prostorov. Občina Ig, ki v naložbah sledi smernicam gradnje iz lesa in naravnih materialov, je z odprtjem prizidka k šoli zagotovila dodatnih šest velikih učilnic, dve mali učilnici, večjo učilnico s posebnim vhodom, štiri kabinete, servisne prostore ter sanitarije v vsakem nadstropju. V šolskem letu 2019/2020 bo tako lahko matično šolo obiskovalo že 588 učencev, skupaj s podružnicami Golo, Iška vas in Tomišelj pa bo OŠ Ig imela predvidoma 719 učencev. Celotna vrednost investicije znaša dobrih 3,5 milijona evrov v okviru katere je Občina Ig pridobila nepovratna sredstva Ekosklada v višini 347.000 evrov in dobrih 162.000 evrov od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.


Projekt je bil končan tri mesece pred rokom

Predsednik Borut Pahor je na slovesnosti nastopil kot slavnostni govornik in izpostavil, da Slovenija glede skrbi za otroka in pogojev za njegovo odraščanje sodi v sam svetovni vrh. Pomemben del zaslug za to oceno nosijo prizadevni zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter seveda starši. Župan občine Ig, Janez Cimperman, je poudaril, da gre za izjemno veliko pridobitev, s katero bo omogočena še bolj kakovostna in nemotena vzgojno-izobraževalna dejavnost v njihovi občini. Glavnemu izvajalcu del – Marlesu, se je še posebej zahvalil za kratek rok dokončanja projekta, saj je le-ta končan 3 mesece pred rokom, kar je potrdilo pravilnost odločitve, da se je dogradnja šolskih prostorov zaupala največjemu in najstarejšemu proizvajalcu lesenih montažnih stavb v Sloveniji. Bogdan Božac, direktor podjetja Marles hiše Maribor, d. o. o., je poudaril, da je prizidek grajen v skladu z novo področno zakonodajo, ki v izolaciji objekta predvideva pretežni delež lesa oz. naravnih materialov, kar v konkretnem primeru presega 75 odstotkov. To je bil pogoj za najvišjo spodbudo Eko sklada, in sicer 400 evrov za m2 neto ogrevane površine. Zasnova vrhunskega nizkoenergijskega oziroma skoraj ničenergijskega objekta je načrtovana tako, da je za toplotno oskrbo prizidka predvidenih maksimalno 16 kWh/m2a porabe energije.