Slovenski absolutni zrakotestnostni rekord


blower door1
Hiša je pasivna, če s testom dokažemo, da v zaprti stavbi izmenjava zraka ni večja kot 0,6 izmenjav na uro. V Marlesovi hiši so ta test izvedli strokovnjaki podjetja Isocell s svojo certificirano opremo in dosegli, do sedaj v Sloveniji izmerjeni absolutni zrakotesnostni rekord.


Pri tem testu pasivna hiša ostane ali pade. Če izvajalci med gradnjo niso skrbno zatesnjevali kilometrov spojev med čisto vsemi elementi, bo pridevnik »pasivna« potrebno pozabiti. Hiša je pasivna, če s testom dokažemo, da v zaprti stavbi izmenjava zraka ni večja kot 0,6 izmenjav na uro. V Marlesovi hiši so ta test izvedli strokovnjaki podjetja Isocell s svojo certificirano opremo in dosegli, do sedaj v Sloveniji izmerjeni absolutni zrakotesnostni rekord. V resnici pa bi ga lahko izvedel vsak, saj vgrajeni računalnik, ki vodi postopek in regulira ventilator, ne pozna milosti. Pri tem v računalnik vtipkajo potrebne podatke o stavbi, ki jih program zahteva, in nato hišo nekaj časa »napihujejo«, nato pa zrak iz nje izčrpavajo, oboje z nadtlakom in podtlakom 50 Pa. Računalnik je sam takoj izpisal rezultat in ta je bil izjemen. Izmenjava 0,2 h-1 je senzacionalen rezultat, ki pomeni tudi velik dodaten prihranek energije.
Marlesovi projektanti so pri načrtovanju in izračunih gradbene fizike uporabili nemški program za pasivne hiše z imenom PH/ PP. V njem vstavljajo vrednost 0,6 za izmenjavo zraka na uro, pri kateri je poraba 15 kW/m2 na leto. Ko so v program vstavili dejansko izmenjavo 0,2 h-1, je poraba računsko padla pod 10 kW/m2 na leto. Hiša bo ogrevana in hlajena s kompaktno toplotno črpalko priključne moči samo 280 W, ampak to je že druga zgodba.

Tesnjenje sten
Proizvajalec Marles je uporabil izkušnje izvajalcev, ki že dolgo uspešno postavljajo pasivne stavbe in dodal nekaj svojih izvirnih idej. Za spoje med ploščami izberejo drugačne trakove, kot za spoje med ploščo in tlemi. Na posebej obremenjenih mestih uporabljajo dvokomponentni način lepljenja, pri katerem podlago na stiku najprej premažejo in nato še prelepijo z ustreznim trakom. Vsi izbrani materiali so dokazano dolgotrajni in bodo zagotovo zdržali vso življenjsko dobo stavbe. Glavna tesnilna lupina stavbe so notranje ploskve, ki so izdelane iz OSB plošč. Da bi preprečili vdor kakršnekoli instalacije skozi te ploskve, pred to steno z notranje strani v razdalji 6 cm postavijo še dodatno ploskev. V vmesnem prostoru nato instalaterji postavijo svoje instalacije, uporabnik pa lahko na dodatno notranjo steno z vijaki z razcepnim vložkom obeša slike, privija police ali montira kuhinjske elemente brez skrbi, da bi poškodoval zrakotesno plast. En takšen vijak ima nosilnost 50 kg, zato je možno izvesti vse, česar se uporabnik domisli.

Več o doseženem rekordu lahko preberete s klikom na spodnjo povezavo, kjer je revija "Varčujem z energijo" objavila članek.

http://varcevanje-energije.si/primeri-dobre-prakse-gradnja/absolutni-zrakotesnostni-rekord.html