25. 5. 2021

Sončna elektrarna - energetsko varčno bivanje

Zeleno bivanje

Poraba električne energije v pasivnih in skoraj nič-energijskih hišah je zelo nizka, vendar nekaj stroškov z energijo vseeno nastane. To energijo lahko v celoti zagotovimo z vgradnjo sončnih panelov, ki s pomočjo sonca proizvedejo vso potrebno električno energijo. Z lastno sončno elektrarno lahko postanete energetsko samooskrbni in za vedno neodvisni od nihanja cen na trgu.

Marles v sodelovanju s Porsche Slovenija

V okviru Marles ugodnosti je v paketu FUTURE (v okviru ugodnosti je ta paket brezplačen) vključena predpriprava za sončno elektrarno (nudimo napredno storitev, ki vam bo bistveno poenostavila pot do energetske samooskrbe z električno energijo in s tem omogočila energetsko neodvisnost). V sodelovanju s Porsche Slovenija smo poleg prej omenjenega paketa razvili poseben paket Marles CLEAN ENERGY.

Tako smo naredili korak naprej k celovitim trajnostnim rešitvam na področju bivanja in e-mobilnosti. Paket Clean energy vključuje sončno elektrarno MOON, s katero sami ustvarite okolju prijazno solarno energijo ter inteligentno polnilno postajo MOON, ki vam omogoča hitro in varno polnjenje avtomobila.

Sončna elektrarna MOON omogoča novi koncept energije: znižanje stroškov elektrike in neodvisnost od tarif elektrike. Možna je tudi nadgradnje paketa s hranilnikom električne energije MOON, ki zagotavlja brezskrbno shranjevanje in prilagodljivo oddajanje električne energije.

Sončna elektrarna ne onesnažuje okolja in izkorišča obnovljive vire energije.

Skrb za okolje na prvem mestu

Sistem ne potrebuje polnjenja, nima premikajočih se delov, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje. Pravilno povezani elementi so popolnoma varni. Namestitev modulov na streho je podobna prekrivanju s strešniki, električne povezave delujejo brez tveganja. Obratovanje sončne elektrarne ne povzroča sevanja, saj preprosto le izkorišča žarke sončne svetlobe. S pomočjo lastne sončne elektrarne zmanjšujete račun za elektriko in tudi ustvarjate presežek, ki ga lahko hranite v domačem hranilniku oziroma električnih baterijah ali ga boste oddali/prodajali v odprto omrežje.

Kako deluje sončna elektrarna
Sončna elektrarna je naprava, ki sevanje sonca/svetlobe pretvarja v električni tok, primeren za uporabo v gospodinjstvu.

Ena izmed pomembnejših stvari pri fotovoltaičnem sistemu je primerna površina, kamor jo bomo namestili. To je lahko streha, balkonska ograja, fasada, avtomobilski nadstrešek ali katera druga primerna površina. Sama lokacija sončnih celic ni pomembna, prav tako ni nujno potrebno neposredno sončno sevanje. Vir energije za fotovoltaični sistem je namreč svetloba. Fotovoltaični sistem proizvaja električno energijo pri dnevni svetlobi, torej tudi, kadar je oblačno. Zato je tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike. Količina električne energije, ki jo bo elektrarna proizvedla, je odvisna od vršne moči elektrarne, osončenosti mikrolokacije, naklona in usmeritve strehe, zunanje temperature in podobnih dejavnikov. Za postavitev sončne elektrarne je možno pridobiti tudi subvencijo Eko sklada. Tudi na Marles DOM24h - na našo neto nič-energijsko hišo v izgradnji, smo pred kratkim postavili sončne celice za sončno elektrarno. Vir: Marles/Porsche Slovenija