Razstava “Arhitektura v lesu danes za jutri”


1 naslovna fotografija Bobrov center Ravnikar Poto
»V okviru razstave , ki jo pripravljajo Odprte hiše Slovenije (OHS) “Arhitektura v lesu danes za jutri” in ki prikazuje inovativno, trajnostno in inspirativno uporabo lesa tako v konstrukciji samih stavb kot tudi v notranji opremi, bosta predstavljena tudi dva nagrajena Marlesova projekta - ŠPORTNA DVORANA TREBELNO ter presežek v arhitekturi stanovanjskih stavb HIŠA NB. 


Športno izobraževalni objekt Trebelno/ arhitektura Kontra arhitekti, izvedba Marles hiše Maribor in podjetje CGP/ je vrhunski skoraj ničenergijski objekt, moderne zasnove, grajen v skladu z novo področno zakonodajo, ki v izolaciji objekta predvideva pretežni delež lesa oz. naravnih materialov. Športna dvorana Trebelno je ob koncu lanskega leta prejela nacionalno nagrado »Naj lesena gradnja 2020«.

Sportni center Trebelno in dozidava sole 20190524    Sportni center Trebelno in dozidava sole 20190524   Sportni center Trebelno in dozidava sole 20190524  

Hišo NB /ARHITEKTURA MCA – Miha Čebulj Arhitektura, Miha Čebulj, Špela Štern / zaznamuje edinstvena prostrana panorama. Zasnovana je kot mehka, topla in varna sredica, ki jo omogoča trden ovoj zavetja, ta pa neločljivo raste iz terena. Središče hiše predstavlja dvovišinski večnamenski prostor druženja ob kaminu, ki se postopoma preliva v zasebnejše dele hiše. Zgrajena v letu 2018 zasebnemu investitorju je prejela že več nagrad, med drugim tudi nagrado BIG SEE INTERIER AWARD 2018, INTERIER LETA 2018.

MCA HISA NB 04 f   MCA HISA NB 09 f  MCA HISA NB 05 f 

Razstava bo na ogled od 15. februarja do 30. aprila 2021, na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani. Razstava je nastala pod pokroviteljstvom MGRT Direktorata za Lesarstvo in javne agencije SPIRIT Slovenija ter v sodelovanju z več partnerji in bo prikazovala odlične arhitekturne projekte slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev. Na 80 panojih bo prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa tako v konstrukciji samih stavb kot v notranji opremi.